ABB-free@home kotiautomaatio

ABB-free@home kotiautomaatiojärjestelmä

ABB-free@home kotiautomaatio-järjestelmä

Kotiautomaatio on yleistymässä kovaa vauhtia ja sen myötä myös uusia kotiautomaatiojärjestelmiä on ilmestynyt markkinoille paljon. Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitä eroa on automaatiojärjestelmän ja perinteisen sähkösuunnittelun välillä. Tällä hetkellä markkinoilta löytyy monia järjestelmiä, mutta tässä kirjoituksessa keskitytään niistä yhteen ja se on ABB-free@home.

Mikä kotiautomaatio?

Kotiautomaation avulla pyritään tehostamaan kiinteistön viihtyvyyttä, käyttövarmuutta, toimivuutta sekä turvallisuutta. Kotiautomaatiojärjestelmän suunnittelussa on hyvä lähteä liikkeelle toimintojen kartoituksesta.

  • Millaisia toimintoja sinä haluat ohjata kotiautomaatiojärjestelmällä?
  • Mitä hyötyä järjestelmä tuo sinulle verrattuna perinteiseen järjestelmään?

Usein tärkeimpinä syinä pidetään, helppokäyttöisyyttä, muunneltavuutta, sekä asuinmukavuuden ja turvallisuuden lisäämistä.

ABB-free@home on järjestelmä, jossa on panostettu helppokäyttöisyyteen. Sen käyttöönotto ja muokkaaminen on pyritty tekemään niin helpoksi, että sen pitäisi onnistua loppukäyttäjältä eli asukkaalta itseltään. Tästä on hyötyä etenkin silloin kun muuton jälkeen huomaakin, että ”olisipa tuossa kytkimessä joku ihan toinen toiminto” tai teet kotiisi laite hankinnan, jonka haluat liittää järjestelmään. Järjestelmä poikkeaa perinteisestä ohjauksesta siten, että tiloja ohjataan perinteisesti tilanteina.

Tilanneohjaus

Käydään tilanne ohjausta läpi esimerkin kautta. Esimerkkiin on valittu neljä tilannetta aamu, poissa, juhla ja elokuva.

Aamu

Aamulla herätessäsi kätesi hapuilee sängyn vieressä olevalle kytkimelle. Painat kytkintä ja kotisi alkaa herätä kanssasi. Valaisimet syttyvät pehmeästi hiljalleen kirkastuen ja pimennysverhot alkavat nousta, paljastaen päivän sään. Vaatehuoneen valot ovat jo päällä ja hyvin valaistusta ja suunnitellusta vaatehuoneesta löydät sään mukaiset vaatteet, vaikka vähän unihiekkoja samalla karistellen ja riittävä valaistus auttaa sinua heräämään ja nostaa vireystilaasi kohti päivän askareita.

Seuraavana saatat suunnata keittiöön, jossa napautat kosketusnäytöltä radion, lempi podcastisi tai vaikka rauhoittavaa luonnon ääntä kaiuttimista. Aamupalan tekeminenkin hoituu vähän rennommin jotakin kuunnellessa. Aamupalaa syödessäsi hihkaiset Amazon Alexalle, ”Alexa! Play my favourite playlist.” ja lempi soittolistasi herättää kohta muutkin talon asukkaat.

 

Poissa

Kotoa lähtiessäsi painat kytkimestä talon poissa tilaan, jolloin sinun ei tarvitse murehtia siitä, jäikö kahvinkeitin päälle tai tuliko ovi lukkoon. Kiinteistö tiputtaa energiankulutusta sammuttamalla valot, pienentämällä lämmitystä, tiputtamalla ilmanvaihdon tehoa ja optimoimalla ulkoa säteilevää lämpökuormaa säätämällä verhot kiinni, ettei asunto kuumene turhaan.

Kesken päivän puhelimesi värähtää, tilaamasi paketti on tulossa kotiin ja lähetti on jo ovella. Ovikelloa soittaessa järjestelmä on jo ottanut ja tallentanut valokuvan ovella kävijästä. Voit ulkoyksikön kaiuttimesta opastaa lähetin jättämään paketin eteiseen, kun avaat hänelle puhelimestasi oven sähkölukon. Voit vielä vaihtaa näkymän etupihan kameraan ja varmistaa, että lähetti nousee autoon ja ajelee pihastasi pois. Etuoven sähkölukkokin näyttäisi olevan taas lukossa, joten voit jatkaa töitäsi levollisin mielin. Pidempään poissa ollessasi myös lieden ja kiukaan sähkönsyötöt voidaan katkaista kokonaan.

 

Juhla

Juhlat

Kun kotiisi on tulossa enemmän vieraita voit napauttaa kosketusnäytöltä kotisi juhlatuulelle. Lämmitystä ei enää kohta tarvita niin paljoa, mutta ilmaa senkin edestä. Ilmastointi laittaa tilat tuulettumaan ja ilmalämpöpumppu tai muu jäähdytys pitää huolen, ettei tilanne pääse ylikuumenemaan. Myös valaistus pistää parastaan. Helposti muunneltava kiskovalaistus on saatu nostamaan tarjoilupöydän antimet raikkaina esille ja häikäisemätön valaistus antaa tilaan riittävästi miellyttävää valoa. Oma ja vieraidesi juhlamieli kohoaa kuin kuplat lasissasi, eikä väki väsähdä ainakaan kuumuuteen ja hapen puutteeseen.

 

Elokuva

Illan tullen on mukava rentoutua sohvan uumenissa. Napin painalluksella olohuoneen verhot laskeutuvat, valaistus himmenee ja tehostevalaisimet heräävät. Valitset suoratoisto palvelusta lempi sarjasi uuden jakson ja huomaat heti, miten hyvin suunniteltu tilan äänentoisto pitää otteessaan ja sarjan edetessä koko tilaa elää kanssasi. Philips HUEn tehostevalaisimet on synkronoitu mukautumaan Philipsin Ambilight tv:n näytön mukana ja näin sarjasi elääkin ympärilläsi.

 

ABB-free@home

Kotiautomaatiojärjestelmän avulla pystytään vaikuttamaan asioihin kuten, sopivan valaistuksen säätyminen oikeaan aikaan, käyttäjäystävällinen ja turvallinen ilmapiiri, energiatehokas ja miellyttävä ilmanvaihto, lämmitys ja jäähdytys sekä reaaliaikainen ohjaus, seuranta, hälytykset ja etäkäyttö. Järjestelmä koostuu fyysisesti kolmesta osa-alueesta järjestelmäkomponenteista, antureista sekä toimilaitteista. Järjestelmäkomponentit ovat kokonaisuutena vähän niin kuin kotisi aivot. Ne prosessoivat antureilta tulevaa tietoa ja käskyttävät toimilaitteita. Anturit voivat olla painikkeita tai ne voivat mitata esim. energiankulutusta, lämpötilaa, vesivuotoja tai vaikka onko joku laite käynnissä. Toimilaite toteuttaa käskyt, kuten vaikkapa ajaa verhot auki tai kytkee valot päälle.

Muita kotiautomaatiojärjestelmän hyötyjä ovat asennuksen yksinkertaisuus, muokkaus mahdollisuudet jälkeenpäin, säästöt kaapeloinnissa ja turvallinen pienjännite verkko suurelle osalle laitteista. Esimerkiksi kytkimen takana ei enää olekaan hengenvaarallista sähköjännitettä vaan pienjännitteinen tietoliikenneväylä.

Aurinkopaneelin käyttöikä on tyypistä riippumatta yli 30 vuotta, eli paneeleja ei tarvitse ihan heti lähteä vaihtamaan. Takuut paneeleissa ja teho-optimointi yksiköissä (älypaneeleissa) ovat yleensä 25 vuotta, joten järjestelmässä kannattaa ottaa huomioon tulevaisuus ja siirtyminen älykkäiden laitteiden aikakauteen.

Automaation suunnittelu ja asennus

Kotiautomaation suunnittelu tulisi aloittaa jo hyvin aikaisessa vaiheessa, sillä se vaikuttaa olennaisesti jo seiniin tuleviin rasioihin ja johdotuksiin. Lisäksi koko kodin ohjauksen läpikäyminen on myös aikaa vievä prosessi ja se kannattaakin miettiä huolella läpi. Kaikkea ei kodista tarvitse heti automatiosoida, mutta laajennuksiin kannattaa varautua suunnttelemalla niille varaukset valmiiksi. Jos mielenkiintosi heräsi hiukankaan, niin lähetä meille viestiä tai pyydä tarjousta alla olevalla lomakkeella.

 

Suunnittelun ja asennuksen alussa tehdään tarvekartoitus, jossa käydään läpi muun muassa:

  • Mitä kaikkea järjestelmällä voi toteuttaa ja mitä ei
  • Mitä haluatte automatisoida sekä tietysti
  • Mitä hyötyä siitä on juuri teille ja teidän kotonanne,
  • Aloituspalaverista tehdään pöytäkirja jonka perusteella suunnittelu viedään eteenpäin,
  • Suunnitelmien pohjalta tilaamme verkkoliittymältä sähköliittymän tilaajan nimiin,
  • Aloitamme maahan upotettavien saähköjen asennuksesta ja
  • Projektin edetessä siirrymme sisävaihetöihin ja kohti lopullista käyttöönottoa
Sami Lyytinen

Sami Lyytinen

Toimitusjohtaja
040 176 3095 sami.lyytinen@ asennustekniikkalyytinen.com
Sami Lyytinen

Sami Lyytinen

Toimitusjohtaja
040 176 3095 sami.lyytinen@ asennustekniikkalyytinen.com
Aki Lukkarinen

Aki Lukkarinen

Projektipäällikkö
040 147 1544 aki@asennustekniikkalyytinen.com
Aki Lukkarinen

Aki Lukkarinen

Projektipäällikkö
040 147 1544 aki@asennustekniikka- lyytinen.com
Mikko Kukkonen

Mikko Kukkonen

Työnjohtaja
044 426 2460 mikko.kukkonen@ asennustekniikkalyytinen.com
Mikko Kukkonen

Mikko Kukkonen

Työnjohtaja
044 426 2460 mikko.kukkonen@ asennustekniikkalyytinen.com

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkattu *